Este important de stiut ca exista doua tipuri de ADHD:
• ADHD in care predomina neatentia – mai frecvent in cazul fetelor.
Presupune un sablon consistent si vizibil de dificultati de concentrare a atentiei, in special in sarcinile care implica un efort mental sustinut (cum sunt sarcinile scolare), dificultati de organizare si planificare a activitatilor simple de zi cu zi, superficialitate si neglijenta in privinta bunurilor personale si activitatilor de realizat, dificultati in a intelege instructiuni verbale complexe, in a ramane la subiect in timpul unei conversatii si dificultati in a povesti coerent o intamplare.
• ADHD in care predomina hiperactivitatea si impulsivitatea – mai frecvent la baieti.
Implica o activitate motorie excesiva, o stare permanenta de agitatie, vorbit excesiv, lipsa rabdarii si incapacitatea de a amana gratificarea, nevoia de a primi pe loc ceea ce isi doreste, asumarea unor comportamente riscante fara o anticipare corecta a consecintelor sau a pericolului.
De multe ori, copilul prezinta toate cele trei elemente descriptive ale acestei tulburari: hiperactivitate, impulsivitate si neatentie, cu grade variabile de severitate.
Un diagnostic corect de ADHD presupune ca simptomele sa fie vizibile in aproape toate contextele de viata ale copilului, atat acasa cat si la gradinita, scoala sau la locul de joaca. In plus, acestea trebuie sa se manifeste aproximativ la fel, indiferent de persoana cu care interactioneaza copilul.